- Olie en gas blijven waarschijnlijk nog jaren relatief duur als gevolg van de energiecrisis, zegt topeconoom Kenneth Rogoff.
- Ook rekent hij op flinke schommelingen in energieprijzen de komende jaren.
- De wereldwijde vraag naar olie zou in een extreem scenario tot 2050 met nog eens 40 procent kunnen stijgen, schat energie-agentschap EIA.
- Lees ook: Saudi-Arabië gooit het roer om: geen extra productiecapaciteit meer voor olie
Olie- en gasprijzen blijven waarschijnlijk nog jaren relatief hoog als gevolg van de energiecrisis, zegt de Amerikaanse topeconoom Kenneth Rogoff tegen Business Insider.
Door de coronapandemie kwam de economie tot stilstand. Doordat de vraag naar energie implodeerde, daalde de prijs van een vat Brent-olie tot 14 dollar in 2020. Twee jaar later kostte datzelfde vat bijna tien keer zoveel. Niet alleen schoot de vraag omhoog als gevolg van het snelle economische herstel, maar ook daalde het aanbod van olie door de oorlog in Oekraïne.
Gasprijzen hebben eenzelfde achtbaanrit doorgemaakt. Hoewel de energieprijzen inmiddels weer wat zijn gezakt uit angst voor een recessie in de Verenigde Staten, verwacht Rogoff dat olie- en gasprijzen op de langere termijn zullen stijgen.
Ook rekent de hoogleraar economie en overheidsbeleid aan Harvard University op flinke schommelingen in energieprijzen de komende jaren. “Als er een energieschok is, kan er een enorme prijsverandering nodig zijn om de markt weer in balans te brengen. En de pandemie was de grootste schok sinds de Tweede Wereldoorlog”, aldus Rogoff.
Vraag naar olie kan komende jaren exploderen
De wereldwijde vraag naar olie steeg vorig jaar met 2,3 miljoen vaten per dag, schat het westerse energie-agentschap IEA. In een extreem scenario zou de mondiale vraag tot 2050 met nog eens 40 procent kunnen stijgen, denkt het Amerikaanse energie-agentschap EIA.
Olie- en gasbedrijven zijn inmiddels weer bezig met nieuwe investeringsplannen voor uitbreiding van de productiecapaciteit. Wel kan het jaren duren voordat deze investeringen het chronische aanbodtekort in de sector hebben opgelost, waarschuwen energie-experts.
Het is dan ook niet ondenkbaar dat energieprijzen voorlopig relatief hoog zullen blijven.
Europese industrie blijft voorzichtig met gasverbruik
Grote industriebedrijven in Europa blijven intussen voorzichtig met het verbruik van energie, ook nu gasprijzen flink zijn gedaald vanaf de piekniveaus van 2022.
De prijsschommelingen op de gasmarkt zijn namelijk nog altijd groter dan vóór de energiecrisis. Belangrijke afnemers van gas, zoals staal- en chemicaliënproducenten, blijven daardoor terughoudend om hun bedrijven weer op volle kracht te laten draaien, zegt grondstoffenstrateeg Martijn Rats van Morgan Stanley tegen persbureau Bloomberg.
"Het terugbrengen van de industriële activiteit vereist een zekere mate van vertrouwen dat de prijzen stabiel zullen blijven", aldus Rats. De sterke prijsschommelingen die volgden op bijvoorbeeld de gebeurtenissen in het Midden-Oosten maken het volgens hem voor bedrijven lastig om zich daar tegen in te dekken. "Het gaat niet om het absolute prijsniveau, maar om de verwachte volatiliteit op de markten.".
De Europese industriesector is weliswaar bezig om productievolumes op te schalen, maar het gasverbruik is nog altijd historisch laag.
De vraag naar gas wordt gedrukt door een aantal factoren, waaronder een toename van de opwekking van duurzame energie en een overwegend milde winter waardoor er minder gas nodig is voor verwarming. Ook zijn veel bedrijven en huishoudens door de hoge gasprijzen, die werden veroorzaakt door de Russische invasie in Oekraïne in 2022, op zoek gegaan naar alternatieven.